![English breakfast tea: benefits and how to drink it](http://matchaandco.pl/cdn/shop/articles/black-tea-789x926_20x8_crop_center.jpg?v=1696848263)
English Breakfast tea to mieszanka, co oznacza połączenie różnych rodzajów herbaty. W tym przypadku jest to kombinacja czarnej herbaty z różnych regionów: herbaty Assam, herbaty Ceylon i herbaty kenijskiej.
Ta mieszanka skutkuje mocną, pełną, wyrazistą i spójną herbatą. Oprócz swojego wyrazistego smaku, jest szczególnie polecana na śniadanie ze względu na swoje właściwości pobudzające.
Pochodzenie
Mimo że jest to stosunkowo nowoczesne dzieło, istnieją różne relacje na temat jej pochodzenia. Wiemy, że sięga drugiej połowy XIX wieku.
Jedna z teorii mówi, że herbata English Breakfast została stworzona przez angielskiego kupca z siedzibą w Nowym Jorku, który przywiózł do Stanów Zjednoczonych replikę herbaty, którą wszyscy spożywali w Anglii.
Inna teoria sugeruje, że herbata English Breakfast pochodzi ze Szkocji, gdzie była znana jako "herbata śniadaniowa". Uważa się, że stała się popularna w Anglii dzięki królowej Wiktorii.
Spożycie herbaty szybko się rozprzestrzeniło, stając się znakiem rozpoznawczym brytyjskiej kultury, jak to ma miejsce w przypadku herbaty English Breakfast.
![](https://matchaandco.com/wp-content/uploads/black-tea-789x926.jpg)
Właściwości
Ta herbata ma wiele właściwości:
- Umiarkowana do wysokiej zawartość kofeiny
- Teaflawiny i tearubiginy, które przyczyniają się do cierpkości smaku i zapewniają właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antyseptyczne i kardioprotekcyjne.
- Zawiera minerały takie jak fluor, wapń, żelazo i mangan
- Dostarcza witamin B2, C i E.
Korzyści
- Jest pobudzająca, idealna na rozpoczęcie dnia z energią. Organizm wchłania ją wolniej niż inne napoje pobudzające, unikając uczucia nerwowości.
- Pomaga utrzymać koncentrację podczas okresów nauki.
- Może zapobiegać niektórym rodzajom chorób serca i schorzeń układu krążenia, a także zmniejszać ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
- Może zapobiegać i spowalniać wzrost niektórych rodzajów komórek nowotworowych.
- Przyczynia się do utrzymania siły kości i zapobiegania chorobom powodującym utratę masy kostnej.
- Pomaga zapobiegać kamieniom nerkowym.
Jak widzieliśmy, ta herbata ma wiele korzyści. Jednak dzieci, kobiety w ciąży, karmiące piersią lub osoby wrażliwe na kofeinę powinny unikać lub ograniczać jej codzienne spożycie. W takich przypadkach zaleca się konsultację z lekarzem w celu uzyskania wskazówek.
Jak się nią cieszyć
Herbata English Breakfast jest tradycyjnie spożywana jako napar. Jednak forma sproszkowana jest idealna do wchłaniania wszystkich składników odżywczych i unikania spożycia mikroplastików (znajdujących się w niektórych torebkach herbaty). Można ją pić z samą wodą lub mieszać z mlekiem (zarówno krowim, jak i roślinnym).
![](https://matchaandco.com/wp-content/uploads/IMG_2275-741x926.jpg)
Idealną opcją dla czarnej herbaty byłby English Breakfast w proszku od Matcha & CO. Aby uzyskać wszystkie jej właściwości i składniki odżywcze, liście herbaty są mielone na drobny proszek, idealny do rozpuszczania w wodzie, mleku lub napojach roślinnych.
Oprócz intensywnego smaku, pełnej struktury i przydatności jako napój pobudzający, ma wysoką koncentrację antyoksydantów, wspomaga produkcję czerwonych krwinek i poprawia trawienie.