Korzyści zdrowotne herbaty matcha

Cena: wskaźnik jakości i pochodzenia

Matcha to rodzaj herbaty o wysokich kosztach produkcji. Uzyskanie zaledwie 40 gramów herbaty Matcha wymaga pracochłonnej pracy; od jej uprawy, przez zbiór, aż po późniejsze przetwarzanie, mogą minąć miesiące. Średnia cena rynkowa herbaty Matcha z Japonii (kraju, który uprawia najlepsze jakościowo odmiany tej herbaty i skąd pochodzi) wynosi ponad 20 euro za 100 gramów ceremonialnej jakości (najlepsza jakość). To bez uwzględnienia, że jest w 100% organiczna, w takim przypadku koszt może być wyższy.


Zazwyczaj, jeśli cena jest bardzo niska (mniej niż 20 euro za 100 gramów), jest to zazwyczaj oznaka niskiej jakości i najprawdopodobniej pochodzi z Chin.

Kolor: intensywna zieleń zamiast żółtawego

Matcha nie zawiera barwników ani konserwantów, jej kolor jest całkowicie naturalny. Niska jakość matchy będzie miała bardziej brązowy lub żółtawy kolor.

Im bardziej intensywnie zielona matcha, tym lepiej. Oznacza to, że została wykonana z najlepszych liści zielonej herbaty, nie zawiera łodyg ani żyłek i ma wyższy poziom chlorofilu i antyoksydantów.

Zapach: o łagodnym warzywnym aromacie

Najlepsze cechy charakteryzują się roślinnym aromatem, dzięki związkowi zwanemu L-Theanine, aminokwasowi, który jest zachowywany w cieniu. Herbaty, które były uprawiane bez przechodzenia przez proces osłaniania, tracą te aminokwasy w dużym stopniu, ponieważ stają się katechinami, gdy liście są wystawione na słońce.

Jeśli ma zbyt silny i wyraźny zapach lub pachnie nieświeżo, oznacza to, że jakość nie jest dobra.

Takt: subtelny i delikatny

Dotyk dobrej jakości Matcha różni się tym, że jest niezwykle drobny (każde ziarno ma od 5 do 10 mikronów), drobniejszy niż puder talkowy i podobny do tekstury cienia do powiek.

Matcha niższej jakości będzie zawierać większe cząstki i gdy pocierasz ją palcami, zauważysz, że jest grubsza lub ma piaszczystą teksturę.

Możesz to również sprawdzić, kładąc trochę Matcha na płaskiej powierzchni (najlepiej na kartce papieru) i rozciągając ją w dół palcem wskazującym, aby zobaczyć, czy ziarno jest grubsze.

Pochodzenie: z Japonii

Matcha pochodzi z Japonii. Istnieją dwa regiony, gdzie uprawiane i zbierane są najlepsze jakości zielonej herbaty; te regiony to Nishio (Aichi) i Uji (Kioto). Ostatnio Matcha zaczęła być produkowana w innych regionach i krajach, takich jak Chiny, aby zaopatrzyć kraje zachodnie. Niestety, sposób, w jaki ta Matcha jest wytwarzana, zazwyczaj nie jest zgodny z tradycyjnymi metodami, co skutkuje smakiem, kolorem, zapachem i dotykiem bardzo różnym od tego, czym jest Ceremonial Matcha.

Nasza Matcha: wysoka jakość, 100% organiczna

Nasze dwa rodzaje Matcha to jakość ceremonialna. Pochodzą z Uji, Kioto.

Nasza Matcha ma wysokiej klasy kolor, ponieważ jest wykonana z najlepszej jakości liści i tradycyjny proces został zachowany. Zapach jest delikatny, słodki i z warzywnym aromatem, a dzięki mieleniu kamieniem przez wiele godzin ma bardzo drobną teksturę.

Spróbuj najlepszego matcha

Ciesz się herbatą matcha z Japonii

Odkryj nasze różne jakości i smaki i zacznij doświadczać wszystkich korzyści najwyższej jakości ceremonialnego proszku herbaty Matcha.

Kup proszek herbaty matcha

Produkty powiązane