
Dwa napoje bogate w antyoksydanty z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Ale... co je różni?
Zbiory Zielonej Herbaty
W uprawie zielonej herbaty liście są zbierane przez doświadczonych zbieraczy herbaty wczesnym rankiem, gdy ich zawartość komórkowa jest najdelikatniejsza. Idealnie, odbywa się to w chłodniejszych miesiącach.
Następnie liście są ważone i parowane w kanałach w kształcie beczki, gdzie para pod wysokim ciśnieniem zmiękcza liście i pokrywa je ich własnymi płynami komórkowymi. Potem następuje proces wstępnego suszenia, który zatrzymuje dalsze reakcje chemiczne w komórkach liści i przygotowuje je do procesu suszenia.
Liście są następnie zwijane, co inicjuje proces utleniania, w którym komórki pękają, a sok się miesza, zanim przejdą do prażenia. W tym kroku maszyna usuwa wilgoć z liści.
Jednym z ostatnich etapów jest suszenie i formowanie, które odbywa się za pomocą maszyny o okrągłym kształcie. Na koniec herbata jest przesiewana i klasyfikowana, oddzielając powstałe cząstki według kształtu i rozmiaru, aby uzyskać różne gatunki zielonej herbaty.

Zbiory Herbaty Matcha
Proces uzyskiwania matchy jest bardziej skrupulatny i dłuższy w porównaniu do zielonej herbaty. Idealnie, odbywa się to w miesiącach wiosennych i jesiennych.
Dwadzieścia dni przed zbiorem cała plantacja zielonej herbaty, która później stanie się matchą, jest przykrywana. Ta technika zwiększa koncentrację chlorofilu, teaniny, kofeiny i aminokwasów, pozwalając herbacie na zdobycie tych niezbędnych składników odżywczych. Następnie te liście są ręcznie zbierane, wybierając tylko najlepsze.
Do tego momentu matcha nie została jeszcze wyprodukowana; proces zaczyna się w następnym kroku. Liście są poddawane parowaniu i oddzielane od łodyg.
Następnie liście są mielone na bardzo drobny proszek. Proces jest tak skrupulatny, że kamienny młynek może wyprodukować tylko 40g matchy w ciągu godziny.
Jak Spożywać Zieloną Herbatę
Aby cieszyć się dobrą filiżanką zielonej herbaty, podgrzej wodę, aż prawie się zagotuje, wlej ją do filiżanki i dodaj herbatę do zaparzenia na nie więcej niż 3 minuty.
Wielu miłośników zielonej herbaty dodaje cytrynę, miód lub imbir, aby wzmocnić jej właściwości i zmienić smak.
Jak Spożywać Herbatę Matcha
W przeciwieństwie do zielonej herbaty, matcha nigdy nie powinna być zaparzana, lecz dodawana bezpośrednio do wody. Wsyp gram herbaty matcha do filiżanki, dodaj trochę płynu, z którym ją zmieszasz, i rozpuść za pomocą bambusowej lub elektrycznej trzepaczki. Po rozpuszczeniu dodaj resztę płynu.
Jeśli chodzi o różne opcje spożywania matchy, stało się popularne na Zachodzie, aby cieszyć się nią z mlekiem, tworząc słynne matcha latte. Niezależnie od tego, czy z mlekiem krowim, czy roślinnym, matcha doskonale się komponuje. Inne sposoby jej spożywania to z wodą (tradycyjna metoda), z sokiem lub w postaci koktajli i smoothie.
Matcha jest również włączana do niezliczonych przepisów, takich jak ciasteczka, tiramisu i wiele innych.

Właściwości Zielonej Herbaty i Matchy
Chociaż można by się spodziewać, że matcha, pochodząca z zielonej herbaty, będzie miała te same właściwości, nie jest to całkowicie prawda. Chociaż oczywiście mają tę samą bazę, główna różnica polega na tym, jak te dwie odmiany z tej samej rośliny uwalniają swoje składniki odżywcze.
W zielonej herbacie liście i łodygi są łączone do zaparzenia, podczas gdy w matchy wybierane są tylko najlepsze liście, oddzielane od łodyg i przekształcane w proszek. Dodatkowo matcha jest rozpuszczana, a nie zaparzana.
Ten skrupulatny proces oznacza, że przy zaparzaniu zielonej herbaty spożywasz tylko 10-20% składników odżywczych rośliny, podczas gdy przy porcji matchy (jeden gram) spożywasz 100% składników odżywczych, maksymalizując jej korzyści.
Dwa Napoje, Jedno Wielkie Źródło Zdrowia
Jak widać, subtelne różnice między zieloną herbatą a matchą sprawiają, że są to bardzo różne napoje, choć oba są pełne korzyści zdrowotnych.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, zacznij wypełniać swoje poranki zdrowiem i energią, wybierając zieloną herbatę lub matchę, która maksymalizuje korzyści tej pierwszej.
Zbiory Zielonej Herbaty
W uprawie zielonej herbaty liście są zbierane przez doświadczonych zbieraczy herbaty wczesnym rankiem, gdy ich zawartość komórkowa jest najdelikatniejsza. Idealnie, odbywa się to w chłodniejszych miesiącach.
Następnie liście są ważone i parowane w kanałach w kształcie beczki, gdzie para pod wysokim ciśnieniem zmiękcza liście i pokrywa je ich własnymi płynami komórkowymi. Potem następuje proces wstępnego suszenia, który zatrzymuje dalsze reakcje chemiczne w komórkach liści i przygotowuje je do procesu suszenia.
Liście są następnie zwijane, co inicjuje proces utleniania, w którym komórki pękają, a sok się miesza, zanim przejdą do prażenia. W tym kroku maszyna usuwa wilgoć z liści.
Jednym z ostatnich etapów jest suszenie i formowanie, które odbywa się za pomocą maszyny o okrągłym kształcie. Na koniec herbata jest przesiewana i klasyfikowana, oddzielając powstałe cząstki według kształtu i rozmiaru, aby uzyskać różne gatunki zielonej herbaty.

Zbiory Herbaty Matcha
Proces uzyskiwania matchy jest bardziej skrupulatny i dłuższy w porównaniu do zielonej herbaty. Idealnie, odbywa się to w miesiącach wiosennych i jesiennych.
Dwadzieścia dni przed zbiorem cała plantacja zielonej herbaty, która później stanie się matchą, jest przykrywana. Ta technika zwiększa koncentrację chlorofilu, teaniny, kofeiny i aminokwasów, pozwalając herbacie na zdobycie tych niezbędnych składników odżywczych. Następnie te liście są ręcznie zbierane, wybierając tylko najlepsze.
Do tego momentu matcha nie została jeszcze wyprodukowana; proces zaczyna się w następnym kroku. Liście są poddawane parowaniu i oddzielane od łodyg.
Następnie liście są mielone na bardzo drobny proszek. Proces jest tak skrupulatny, że kamienny młynek może wyprodukować tylko 40g matchy w ciągu godziny.
Jak Spożywać Zieloną Herbatę
Aby cieszyć się dobrą filiżanką zielonej herbaty, podgrzej wodę, aż prawie się zagotuje, wlej ją do filiżanki i dodaj herbatę do zaparzenia na nie więcej niż 3 minuty.
Wielu miłośników zielonej herbaty dodaje cytrynę, miód lub imbir, aby wzmocnić jej właściwości i zmienić smak.
Jak Spożywać Herbatę Matcha
W przeciwieństwie do zielonej herbaty, matcha nigdy nie powinna być zaparzana, lecz dodawana bezpośrednio do wody. Wsyp gram herbaty matcha do filiżanki, dodaj trochę płynu, z którym ją zmieszasz, i rozpuść za pomocą bambusowej lub elektrycznej trzepaczki. Po rozpuszczeniu dodaj resztę płynu.
Jeśli chodzi o różne opcje spożywania matchy, stało się popularne na Zachodzie, aby cieszyć się nią z mlekiem, tworząc słynne matcha latte. Niezależnie od tego, czy z mlekiem krowim, czy roślinnym, matcha doskonale się komponuje. Inne sposoby jej spożywania to z wodą (tradycyjna metoda), z sokiem lub w postaci koktajli i smoothie.
Matcha jest również włączana do niezliczonych przepisów, takich jak ciasteczka, tiramisu i wiele innych.

Właściwości Zielonej Herbaty i Matchy
Chociaż można by się spodziewać, że matcha, pochodząca z zielonej herbaty, będzie miała te same właściwości, nie jest to całkowicie prawda. Chociaż oczywiście mają tę samą bazę, główna różnica polega na tym, jak te dwie odmiany z tej samej rośliny uwalniają swoje składniki odżywcze.
W zielonej herbacie liście i łodygi są łączone do zaparzenia, podczas gdy w matchy wybierane są tylko najlepsze liście, oddzielane od łodyg i przekształcane w proszek. Dodatkowo matcha jest rozpuszczana, a nie zaparzana.
Ten skrupulatny proces oznacza, że przy zaparzaniu zielonej herbaty spożywasz tylko 10-20% składników odżywczych rośliny, podczas gdy przy porcji matchy (jeden gram) spożywasz 100% składników odżywczych, maksymalizując jej korzyści.
Dwa Napoje, Jedno Wielkie Źródło Zdrowia
Jak widać, subtelne różnice między zieloną herbatą a matchą sprawiają, że są to bardzo różne napoje, choć oba są pełne korzyści zdrowotnych.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, zacznij wypełniać swoje poranki zdrowiem i energią, wybierając zieloną herbatę lub matchę, która maksymalizuje korzyści tej pierwszej.