
Wśród szerokiej gamy herbat, które możemy znaleźć, jest jedna, która się wyróżnia i stała się dość popularna w ostatnich latach. To herbata chai, napój, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także wieloma korzyściami zdrowotnymi.
Czym jest herbata Chai?
Herbata chai, znana również w swoim rodzimym języku jako masala chai (masālā cāy), jest wynikiem połączenia rodzaju herbaty (zwykle czarnej) z różnymi przyprawami. W rzeczywistości hinduskie słowo masālā dosłownie oznacza 'mieszanka'.
Była to próba dostosowania angielskiego zwyczaju picia herbaty do hinduskiego stylu na początku XX wieku, ponieważ jej smak był bardzo nieprzyjemny dla indyjskiego podniebienia (bardziej przyzwyczajonego do mocnych smaków swojej różnorodnej kuchni).
Co więcej, w tamtym czasie herbata w Indiach miała wyłącznie zastosowania lecznicze, co jest nadal używane dzisiaj pod nazwą Ajurweda.
Jaki jest sekret herbaty Chai?

Bez wątpienia, jej przyprawy, które zazwyczaj obejmują cynamon, kardamon, anyż, imbir, goździki, pieprz, gałkę muszkatołową lub koper włoski. Chociaż w rzeczywistości istnieje wiele różnych przepisów i stylów herbaty chai. Herbata chai dostarcza dużo energii, co czyni ją idealną na poranek, po posiłku lub po południu.
Korzyści z herbaty Chai
Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, od tego momentu nie będziesz mógł bez niej żyć. Wyjaśnimy cztery zalety tego naparu z tradycyjnej medycyny hinduskiej.
- Przyspiesza metabolizm: Cynamon i kardamon stymulują enzymy trzustkowe, które naturalnie przyczyniają się do rozkładu tłuszczów, białek i węglowodanów.
- Wzmacnia układ odpornościowy: Przeciwutleniacze w herbacie i przyprawach poprawiają naszą odpowiedź immunologiczną. Szczególnie imbir, który łagodzi objawy przeziębienia, redukując gorączkę i usuwając śluz.
- Redukuje wzdęcia brzucha: Dzięki przyprawom takim jak goździki czy koper włoski, zwalcza dolegliwości żołądkowe i inne problemy trawienne, takie jak kwasowość, nudności czy biegunka.
- Wzmacnia zdrowie układu krążenia: Sama herbata chai jest bogata w polifenole, które są związkami chemicznymi obecnymi w żywności, takiej jak owoce, rośliny strączkowe czy zboża. Wyróżniają się silnym działaniem antyoksydacyjnym, pomagając zmniejszyć choroby układu krążenia.
Jak ją pić i dlaczego format w proszku jest lepszy?
Nasza rekomendacja to zawsze spożywanie jej w formacie proszku, a nie w tradycyjnych torebkach herbaty. W ten sposób nasz organizm lepiej wchłonie składniki odżywcze herbaty (nawet 10 razy więcej!) i unikniemy spożycia mikroplastików.
Proces przekształcania liści herbaty w proszek odbywa się za pomocą młynów kamiennych, co skutkuje bardzo drobnym proszkiem (między 15 a 20 mikronów). Uzyskana herbata nie zawiera dodatków, barwników ani konserwantów i można ją łatwo rozpuścić w wodzie, mleku krowim lub mleku roślinnym.

Matcha & CO ma dwa rodzaje herbaty chai w proszku: Spicy Chai i Cacao Spicy Chai. Obie są lekko pikantne i mają pikantny aromat, który Cię zaskoczy.