
Tak zwany "Umami", znany również jako piąty smak, budzi ciekawość wszędzie tam, gdzie jest wspomniany. Ale jak możemy zrozumieć, jak smakuje, jeśli nie smakuje jak nic, co znamy? Spróbujmy to rozwikłać.
Wszyscy dorastaliśmy, znając cztery smaki: słony, słodki, kwaśny i gorzki. Rozpoznajesz je wszystkie, prawda? Cóż, czego mogłeś nie wiedzieć, to że ludzie są w stanie rozpoznać pięć smaków (według tego, co wiemy do tej pory). Piąty, ten, który próbujesz sobie wyobrazić, to smak "Umami".
Ponieważ nie jest związany z niczym, co możemy przedstawić w kategoriach smaku, jest tak samo trudny do rozpoznania, jak i do wyjaśnienia. Ale gdy już go zrozumiesz, znajdziesz Umami wszędzie.
Jego historia:
Słowo jest japońskie i w szerokim znaczeniu oznacza "pyszny". Najwyraźniej osobą, która zaczęła używać tego terminu, był Japończyk Kikunae Ikeda, aby opisać potrawy o bardzo intensywnym i pysznym smaku, które, tylko przez swoją obecność, wzmacniają smak innych.
To było w roku 1908, kiedy ten naukowiec odkrył, że wyraźny smak bulionu z gotowania wodorostów Kombu wynikał z "glutaminianu sodu", zwanego również ajinomoto. Kikunae zauważył, że smak glutaminianu nie przypomina żadnego z czterech znanych smaków. Wtedy nazwał smak tego wzmacniającego smak proszku jako Umami. Dlatego ajinomoto lub glutaminian jest uważany za praktycznie czyste Umami.
Gdzie znajdziesz Umami w jedzeniu?
Stopniowo piąty smak został wykryty w wielu produktach spożywczych, które już są częścią naszego życia. Niektóre przykłady to szynka dojrzewająca (tak, ten intensywny smak to smak Umami!), ser, anchois, dojrzałe pomidory i sos sojowy.
Oprócz tego, że różni się od smaków, które znaliśmy, chociaż mogliśmy go odczuwać, nie nadając mu nazwy, Umami został zbadany pod kątem wzmacniania smaku składników, z którymi się miesza. Dobrym przykładem jest, gdy wzbogacamy gulasz lub bulion kością szynki. Intensyfikujemy ogólny smak potrawy (dodając więcej Umami), a nie tylko nadajemy jej smak konkretnego składnika, którym w tym przypadku byłaby szynka.
Dzieje się to, jak najlepsze rzeczy w życiu, z powodu chemii.

Herbata Matcha, źródło Umami:
Jednym z najpotężniejszych źródeł Umami, które możemy znaleźć wśród dostępnych na Zachodzie produktów spożywczych, jest herbata matcha. Kiedy jest ona ceremonialnej jakości i została zebrana zgodnie z tradycyjnym procesem, jej aksamitny i intensywny smak przynosi nam falę Umami.

Teraz, gdy wiesz, gdzie znaleźć piąty smak, jesteśmy pewni, że będziesz go odczuwać, przynajmniej raz dziennie.
Wszyscy dorastaliśmy, znając cztery smaki: słony, słodki, kwaśny i gorzki. Rozpoznajesz je wszystkie, prawda? Cóż, czego mogłeś nie wiedzieć, to że ludzie są w stanie rozpoznać pięć smaków (według tego, co wiemy do tej pory). Piąty, ten, który próbujesz sobie wyobrazić, to smak "Umami".
Ponieważ nie jest związany z niczym, co możemy przedstawić w kategoriach smaku, jest tak samo trudny do rozpoznania, jak i do wyjaśnienia. Ale gdy już go zrozumiesz, znajdziesz Umami wszędzie.
Jego historia:
Słowo jest japońskie i w szerokim znaczeniu oznacza "pyszny". Najwyraźniej osobą, która zaczęła używać tego terminu, był Japończyk Kikunae Ikeda, aby opisać potrawy o bardzo intensywnym i pysznym smaku, które, tylko przez swoją obecność, wzmacniają smak innych.
To było w roku 1908, kiedy ten naukowiec odkrył, że wyraźny smak bulionu z gotowania wodorostów Kombu wynikał z "glutaminianu sodu", zwanego również ajinomoto. Kikunae zauważył, że smak glutaminianu nie przypomina żadnego z czterech znanych smaków. Wtedy nazwał smak tego wzmacniającego smak proszku jako Umami. Dlatego ajinomoto lub glutaminian jest uważany za praktycznie czyste Umami.
Gdzie znajdziesz Umami w jedzeniu?
Stopniowo piąty smak został wykryty w wielu produktach spożywczych, które już są częścią naszego życia. Niektóre przykłady to szynka dojrzewająca (tak, ten intensywny smak to smak Umami!), ser, anchois, dojrzałe pomidory i sos sojowy.
Oprócz tego, że różni się od smaków, które znaliśmy, chociaż mogliśmy go odczuwać, nie nadając mu nazwy, Umami został zbadany pod kątem wzmacniania smaku składników, z którymi się miesza. Dobrym przykładem jest, gdy wzbogacamy gulasz lub bulion kością szynki. Intensyfikujemy ogólny smak potrawy (dodając więcej Umami), a nie tylko nadajemy jej smak konkretnego składnika, którym w tym przypadku byłaby szynka.
Dzieje się to, jak najlepsze rzeczy w życiu, z powodu chemii.

Herbata Matcha, źródło Umami:
Jednym z najpotężniejszych źródeł Umami, które możemy znaleźć wśród dostępnych na Zachodzie produktów spożywczych, jest herbata matcha. Kiedy jest ona ceremonialnej jakości i została zebrana zgodnie z tradycyjnym procesem, jej aksamitny i intensywny smak przynosi nam falę Umami.

Teraz, gdy wiesz, gdzie znaleźć piąty smak, jesteśmy pewni, że będziesz go odczuwać, przynajmniej raz dziennie.