
Odpowiednie zdrowie jelit jest kluczem do ogólnego dobrostanu, dlatego prebiotyki mogą być dobrymi sprzymierzeńcami w jego osiągnięciu.
Czym są prebiotyki?
Są to nieprzyswajalne składniki żywności, które mogą przynieść szereg korzyści dla organizmu poprzez stymulację wzrostu lub aktywności szczepów bakterii obecnych w jelitach. Promują one namnażanie się korzystnych bakterii bardziej niż szkodliwych. W ten sposób mogą poprawić różnorodność i aktywność mikrobioty jelitowej, co jest korzystne dla zdrowia.
Prebiotyki to pokarmy składające się z oligosacharydów w postaci rozpuszczalnego błonnika i często są używane jako składniki żywności. Ten błonnik, którego organizm nie może strawić, jest fermentowany w przewodzie pokarmowym i później używany jako "pokarm" dla niektórych korzystnych bakterii jelitowych.
Rodzaje prebiotyków:
Najbardziej zbadane są dwa: inulina i fruktooligosacharydy (FOS). Mogą być naturalnie obecne w niektórych pokarmach, takich jak rośliny strączkowe, ziemniaki, czosnek czy cebula, lub mogą być dodawane, aby zapewnić pewne korzyści dla żywności.
Najbardziej znane prebiotyki to:
- Oligofruktoza, występująca w pokarmach takich jak pszenica, cebula, miód czy por, między innymi.
- Inulina, zazwyczaj występująca w korzeniach, bulwach i kłączach niektórych roślin.
- Galaktooligosacharydy, obecne w produktach piekarniczych, żywności dla niemowląt, produktach mlecznych, słodzikach i cukrze, między innymi.
- Laktuloza, stosowana jako lek w leczeniu objawów zaparć i encefalopatii wątrobowej.
- Oligosacharydy z mleka matki.
Korzyści z prebiotyków:
Pomimo że nie są trawione, fermentują w jelicie grubym, co skutkuje wieloma pozytywnymi efektami, takimi jak:
- Zwiększenie liczby korzystnych bakterii w jelicie grubym, znanych jako Lactobacillus i Bifidobacterium.
- Wspieranie wchłaniania minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez i cynk.
- Działanie w zapobieganiu biegunce lub zaparciom, ponieważ zwiększa rozmiar stolca i skraca czas przejścia jelitowego.
- Obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
Jak spożywać prebiotyki:
Zasadniczo prebiotyki można znaleźć w następujących pokarmach:
- Mleko
- Miód
- Warzywa takie jak czosnek, cebula, karczochy, szparagi, por i cykoria, zwłaszcza
- Owoce, zwłaszcza banany
- Pełne ziarna: pełnoziarnista pszenica i owies
- Rośliny strączkowe i orzechy
Oprócz spożywania ich poprzez żywność, mogą być również włączane do diety poprzez suplementy diety. Tak jest w przypadku Inner Cure od Matcha & CO.
Opracowany z ekspertami w dziedzinie mikrobiomu, Inner Cure wspiera Twój układ trawienny, odpornościowy i nastrój. Nasza formuła jest zaprojektowana dla wzdęć, dyskomfortu jelitowego, flory jelitowej i obronności.
Zawiera 5 szczepów probiotycznych z 50 miliardami CFU (jednostek tworzących kolonie) na gram specyficznych probiotyków wspierających mikrobiom jelitowy. Matcha, naturalny prebiotyk, pomoże probiotykom przetrwać i dostosować się do Twojego ciała. Tryptofan, w połączeniu z matchą i probiotykami, wpłynie korzystnie na Twój nastrój.

Czym są prebiotyki?
Są to nieprzyswajalne składniki żywności, które mogą przynieść szereg korzyści dla organizmu poprzez stymulację wzrostu lub aktywności szczepów bakterii obecnych w jelitach. Promują one namnażanie się korzystnych bakterii bardziej niż szkodliwych. W ten sposób mogą poprawić różnorodność i aktywność mikrobioty jelitowej, co jest korzystne dla zdrowia.
Prebiotyki to pokarmy składające się z oligosacharydów w postaci rozpuszczalnego błonnika i często są używane jako składniki żywności. Ten błonnik, którego organizm nie może strawić, jest fermentowany w przewodzie pokarmowym i później używany jako "pokarm" dla niektórych korzystnych bakterii jelitowych.
Rodzaje prebiotyków:
Najbardziej zbadane są dwa: inulina i fruktooligosacharydy (FOS). Mogą być naturalnie obecne w niektórych pokarmach, takich jak rośliny strączkowe, ziemniaki, czosnek czy cebula, lub mogą być dodawane, aby zapewnić pewne korzyści dla żywności.
Najbardziej znane prebiotyki to:
- Oligofruktoza, występująca w pokarmach takich jak pszenica, cebula, miód czy por, między innymi.
- Inulina, zazwyczaj występująca w korzeniach, bulwach i kłączach niektórych roślin.
- Galaktooligosacharydy, obecne w produktach piekarniczych, żywności dla niemowląt, produktach mlecznych, słodzikach i cukrze, między innymi.
- Laktuloza, stosowana jako lek w leczeniu objawów zaparć i encefalopatii wątrobowej.
- Oligosacharydy z mleka matki.
Korzyści z prebiotyków:
Pomimo że nie są trawione, fermentują w jelicie grubym, co skutkuje wieloma pozytywnymi efektami, takimi jak:
- Zwiększenie liczby korzystnych bakterii w jelicie grubym, znanych jako Lactobacillus i Bifidobacterium.
- Wspieranie wchłaniania minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez i cynk.
- Działanie w zapobieganiu biegunce lub zaparciom, ponieważ zwiększa rozmiar stolca i skraca czas przejścia jelitowego.
- Obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
Jak spożywać prebiotyki:
Zasadniczo prebiotyki można znaleźć w następujących pokarmach:
- Mleko
- Miód
- Warzywa takie jak czosnek, cebula, karczochy, szparagi, por i cykoria, zwłaszcza
- Owoce, zwłaszcza banany
- Pełne ziarna: pełnoziarnista pszenica i owies
- Rośliny strączkowe i orzechy
Oprócz spożywania ich poprzez żywność, mogą być również włączane do diety poprzez suplementy diety. Tak jest w przypadku Inner Cure od Matcha & CO.
Opracowany z ekspertami w dziedzinie mikrobiomu, Inner Cure wspiera Twój układ trawienny, odpornościowy i nastrój. Nasza formuła jest zaprojektowana dla wzdęć, dyskomfortu jelitowego, flory jelitowej i obronności.
Zawiera 5 szczepów probiotycznych z 50 miliardami CFU (jednostek tworzących kolonie) na gram specyficznych probiotyków wspierających mikrobiom jelitowy. Matcha, naturalny prebiotyk, pomoże probiotykom przetrwać i dostosować się do Twojego ciała. Tryptofan, w połączeniu z matchą i probiotykami, wpłynie korzystnie na Twój nastrój.
